ODE

Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) is een heffing op elektriciteit en gas. ODE zit verwerkt in je energietarieven. Je betaalt de heffing dus per kWh stroom en per m3 gas die je verbruikt. Hoe meer je verbruikt, hoe meer ODE je betaalt. De overheid heeft ODE ingevoerd om ervoor te zorgen dat mensen zo zuinig mogelijk met energie omgaan. En om de productie van duurzame energie te bekostigen.

Wat kost ODE?

De hoogte van Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Over de vastgestelde ODE betaal je nog eens 21% btw. Sinds de invoering is ODE ieder jaar licht gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Omdat ODE door de overheid wordt vastgesteld, betaal je bij elke energieleverancier hetzelfde bedrag aan Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie. Iedereen betaalt ODE: het maakt niet uit of je een contract met groene energie of grijze energie hebt. De afgelopen jaren is de ODE flink gestegen.

Waarom betaal je ODE?

De overheid wil de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk terugdringen. Fossiele brandstoffen raken op den duur namelijk op. Daarom wordt het gebruik van groene en duurzame energie zoveel mogelijk gestimuleerd. Het geld dat de overheid ontvangt met deze heffing, kan gebruikt worden om de productie van duurzame energie te betalen. Bovendien maakt ODE je energie duurder: dit stimuleert je om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan.

Lobby

De Poeliersbond heeft samen met andere branches aan Den Haag gevraagd om vanaf 2022 de ODE voor mkb-ondernemers te verlagen. Zo willen we bereiken dat jouw energierekening niet nog meer stijgt en dat de ODE-lasten gelijker worden verdeeld.

 

Meer weten over energie?