Mondkapjes

Deze pagina is bijgewerkt op basis van de persconferentie van 2 november 2021.

Deze pagina is bijgewerkt op basis van de persconferentie van 14 januari 2022.

Zaterdag 6 november is de mondkapjesplicht ingegaan. Dit betekent dat jouw klanten en medewerkers een mondkapje moeten dragen. Dit is verplicht voor iedereen boven de 13 jaar. 

Het dragen van een mondkapje is een verplichting die geldt bovenop de algemene basisregels zoals 1,5 meter afstand houden van anderen en het toepassen van de hygiëneregels (vaak handen wassen, hoesten en niesen in elleboog). Dit geldt voor iedereen in Nederland en ook voor elke branche.

Het advies is om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. Ga voor alle informatie over de uitbreiding van de mondkapjesplicht en het -advies naar www.rijksoverheid.nl/mondkapje.

Waar moet een mondkapje gedragen worden?

Een mondkapje gedragen moet worden in gebouwen waar een toegangsbewijs niet verplicht is:

  • publieke binnenruimtes zoals winkels, bibliotheken, speelplekken en pretparken
  • in de trein, tram, bus, metro of taxi, ook op stations en haltes
  • op het vliegveld en in het vliegtuig
  • bij het lopen in een mbo, hogeschool of universiteit. Als je zit, mag het mondkapje af
  • bij de kapper, fysiotherapeut en andere contactberoepen
  • buiten of op kantoor als je geen 1,5 meter afstand kunt houden en andere situaties waar het druk is en je geen 1,5 meter afstand kunt houden

Hoe communiceer ik dit naar de klanten?

Het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes, zoals winkels, is dus verplicht. Wijs jouw klanten voor binnenkomst van de winkel op het dringend advies om ook een mondkapje te dragen. Gebruik hiervoor de raamposter die beschikbaar is gesteld. 

Veelgestelde vragen

Valt de productieruimte onder ‘publieke ruimte’?
Ja, de productieruimte valt onder de definitie van publieke ruimte. Ook hier dragen jij en je medewerkers een niet-medisch mondkapje om elkaar te beschermen.

Is een faceshield toegestaan in plaats van een mondkapje?
Het is verplicht om een mondkapje te dragen ter bescherming van jezelf, de collega's en de klanten. In relatie tot veiligheid bij het bedienen van de snijmachine, gehaktmolen of andere machines, kan er gekozen worden om een face shield te dragen. Ook in relatie tot de arbeidintensiviteit, in relatie tot benauwdheid en verstaanbaar, is een face shield een optie. Jij als werkgever beslist wat er gedragen wordt.

Face shields hebben een andere bescherming tegen virusoverdracht dan mondkapjes, hou hier rekening mee.

Als werkgever moet je goed kunnen beargumenteren waarom een face shield gedragen wordt in plaats van een mondkapje omdat een boa/politieagent de wet Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 zodanig kan toepassen dat een aantekening of boete wordt gegeven indien medewerker(s) een face shield dragen in plaats van een mondkapje. Dat de uitzondering gebaseerd is op het feit “dat er niet goed en/of veilig kan worden gewerkt in het bedrijf met een mondkapje”. 

Krijg je een boete, dan kun je een bezwaarschrift indienen.

Dienen ik en mijn medewerkers een niet-medisch mondkapje in de winkel te dragen voor openingstijd én na sluitingstijd?
Ja. Als jij en je team de winkel aan het voorbereiden zijn voor openingstijd, dan draagt iedereen een mondkapje. Dit geldt ook na sluitingstijd als je met je team aan het schoonmaken bent. Ter bescherming van elkaar.

De gemeente ziet toe op de handhaving van de maatregelen. Als ondernemer wordt er van jou verwacht dat de geldende maatregelen worden nageleefd dor jezelf, je medewerkers en jouw klanten. Gebeurt dit niet, dan kan een boete of zelfs sluiting het gevolg zijn. 

Moet achter de toonbank een mondkapje gedragen worden?
Ja. Iedereen in de winkel voor of achter de toonbank dient een niet-medisch mondkapje te dragen. Ook als je kuch-/ spatschermen hebt hangen.

Zijn er uitzonderingen op het dringend advies voor dragen van mondkapjes?
Het dringende advies van de Rijksoverheid om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen geldt ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte.  Een uitzondering geldt voor mensen die vanwege (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staan zijn een mondkapje te dragen of door het opzetten van een mondkapje ernstig ontregeld worden. 

Ook mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moeten kunnen liplezen of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen zijn van het dringende advies uitgezonderd. Begeleiders van mensen met een beperking zijn ook uitgezonderd, wanneer de persoon met de beperking door de interactie/begeleiding door iemand met een mondkapje ernstig ontregeld raakt.

Tips voor brildragers

Wij krijgen ook veel vragen over hoe voorkom je dat de bril beslaat. Hierbij enkele handige websites met tips:

www.alensa.nl/beslagen-brillen-bij-het-dragen-van-mondmaskers.html

www.gezondheidsnet.nl/coronavirus/zo-voorkom-je-een-beslagen-bril-als-je-een-mondkapje-draagt