Quarantaine & coronatest

Thuisquarantaine

Update per 14 januari:

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Lees meer over In quarantaine of in isolatie door corona en testadvies.

Testen

Alle informatie over testen lees je hier

Corona-gerelateerde klachten? Doe een zelftest of ga naar de GGD. Vanaf 3 december is het advies bij corona-klachten: doe een zelftest of ga naar de GGD. Bij een positieve zelftest is een GGD-test altijd nodig. Dus, heb je klachten? Dan kun je of naar de GGD gaan of een zelftest doen. Belangrijk is dat je dit zo snel mogelijk na het ontstaan van de klachten doet. De overheid verwacht dat met dit advies meer mensen zich testen bij klachten. 

Is de uitslag van de zelftest positief? Dan dien je alsnog een GGD-test doen om de uitslag te bevestigen. Als de uitslag van de GGD-test ook positief is, start de GGD het bron- en contactonderzoek op. Daarnaast heb je een GGD-test nodig om een herstelbewijs te krijgen. 

Als de uitslag van de zelftest negatief is, blijft het belangrijk dat je je houdt aan de basisregels, zoals handen wassen en afstand houden. Een negatieve zelftest sluit corona immers niet 100% uit. Blijven de klachten aanhouden, dan is het belangrijk om de volgende dag opnieuw een zelftest te doen. Worden de klachten erger, of ervaren mensen reuk- of smaakverlies, dan is het nodig om toch een afspraak te maken bij de GGD.  

Sneltest via Spoedtest.nl

Poeliersbond werkt weer samen met Spoedtest.nl. Heb jij of heeft een medewerker coronaklachten? Dan kun je een corona sneltest (antigeen) via spoedtest.nl laten uitvoeren. Binnen 30 minuten heb je dan de uitslag. Uiteraard kun je zelf ook gebruik maken van deze dienst. Als KNS-lid betaal je slechts € 23,95 per test (exclusief btw).  Wanneer je je medewerkers wilt laten testen, moeten ze de speciale Poeliersbond branchecode gebruiken. Deze is op te vragen via info@poeliersbond.nl of 070 3314640.

Loondoorbetalingsverplichting

Dient een medewerker zich te laten testen of moet hij/zij in quarantaine, dan is er sprake van een loondoorbetalingsverplichting. 

Samen met MKB-Nederland brengt KNS loondoorbetalingsverplichting bij quarantaineverzuim onder de aandacht bij de overheid. De vraag die rijst is of de financiële gevolgen volledig gedragen moeten worden door de ondernemers? Of ligt het veel meer voor de hand dat de kosten voor quarantaine en testfasen van overheidswege worden gefinancierd, al dan niet met een aanvulling vanuit de werkgevers? De KNS is van mening dat de vanzelfsprekendheid om de werkgever voor al deze kosten te laten opdraaien ter discussie gesteld mag worden. De KNS heeft op dit onderwerp veelvuldig contact met MKB-Nederland.