Hygiënecode

Bij het bereiden van voedsel is hygiënisch werken een absolute voorwaarde. Hygiënisch werken beschermt de gezondheid van de consument. Bovendien zijn producten door een goede hygiëne beter houdbaar, wat zowel voor de poelier zelf, als voor de consument voordelen biedt.

Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf van maart 2021

In maart 2021 is de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf verschenen. De Koninklijke Nederlandse Slagers heeft samen met Bureau de Wit (Eurofins), de Poeliersbond en andere partijen* de laatste jaren intensief samengewerkt bij de ontwikkeling van deze code. Gezien de overeenkomsten in processen tussen slagers en poeliers in combinatie met de intensieve samenwerking tussen de Poeliersbond en de KNS is gekozen voor een gezamenlijke code.

Deze code is een mooi voorbeeld van de rol van de Poeliersbond in het behartigen van poeliersbelangen om zo een instrument voor de hele branche te ontwikkelen. Een middel waarmee jij als poelier de voedselveiligheid van ambachtelijk bereide producten kunt borgen én voldoet aan de eisen van Europese Hygiëne Verordening 852/2004.

Ben je lid van de Poeliersbond, dan ontvang je de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf eenmalig gratis als onderdeel van het lidmaatschap. 

Door de introductie van de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf vervallen alle vorige codes en bestaat er nog maar één code die door zowel de slagers- als poeliersbranche gebruikt gaat worden. Er is een overgangstermijn van de oude naar de nieuwe code, tot 1 oktober 2021. Deze hygiënecode is bedoeld voor slagerijen en poeliers en andere vleesverkooppunten zoals boerderijwinkels en ambulante handel, inclusief kleine slachterijen en EG-erkende slagers- en poeliersbedrijven.

Webinars hebben plaatgevonden over de nieuwe code. Deze webinars kun je terugkijken zodat je de nieuwe code goed kunt invoeren. Gebruik ook het ‘6- Stappenplan voor invoering Hygiënecode’.

Bestellen

De hygiënecode is te bestellen bij het secretariaat van de Poeliersbond door een e-mail te sturen naar info@poeliersbond.nl. Als lid van de Poeliersbond ontvang je eenmalig de code. De prijs bedraagt voor leden € 90 en voor niet-leden € 165 exclusief BTW en verzendkosten.

Meer weten over wild en hygiëne

Meer over dit onderwerp

Registratieformulieren & documenten

Wil je de registratieformulieren ontvangen als losse pdf? Vul onderstaand formulier in:

* De KNS heeft de hygiënecode ontwikkeld door bijdragen van of in samenwerking met: Bureau de Wit/Eurofins, Wageningen University & Research (WUR), De Poeliersbond, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), SVO vakopleiding food, Ondernemers uit de KNS Adviescommissie Ondernemerszaken, Paul van Trigt, Ferry Stekelenburg, Vereniging van Keurslagers, Uw Slager, Stichting Vormings- en Ontwikkelingsfonds in het Slagersbedrijf (VOS)