Energiecrisis

Door het hele land klinken de alarmbellen over de almaar stijgende energieprijzen. Ook slagers maken zich hier grote zorgen over. De energietarieven drukken zwaar op het rendement. Slagerijen met energiekosten die vijf keer zo hoog uitpakken als voorgaande jaren zijn geen uitzondering meer. Meer dan de helft van de ondernemers, blijkt uit een eerdere peiling, teert in op het eigen vermogen.

De zorgen gaan een stuk verder dan alleen de hogere kosten die de slager moet betalen voor zijn eigen gas en elektriciteit. De energiecrisis heeft grote gevolgen voor de hoogte van inkoopprijzen van grondstoffen, koopgedrag van de consument en effect op andere kostenposten.

Op deze speciale pagina meer informatie over alles wat met energie te maken heeft. 

laatste update 14 november 2022

Eerder gepubliceerd

Publiciteit

10 november: Er is de petitie "Laat de winkelstraat niet in de kou staan" aangeboden aan verschillende kamerleden. Namens verschillende branches waaronder poeliers, slagers, bakkers en anderen uit de retail is met deze petitie extra aandacht gevraagd voor de huidige situatie. 

7 november: Persbericht: Leefbaarheid in gevaar door druk op winkels - onderzoek Panteia voor detailhandel

18 oktober: Verschillende branches uit het mkb, waaronder de Poeliersbond, hebben verschillende politieke partijen een brief verzonden. De inhoud gaat over dat de TEK-regeling onvoldoende tot geen steun biedt voor o.a. poeliers. 

15 september: MKB-Nederland heeft de campagne #laatonshetblijvenmaken gelanceerd. Via verschillende kanalen wordt aandacht gevraagd voor de hoge energieprijzen. Verschillende branches komen aan het woord. Deel dit beeld via jouw sociale media en geef aandacht aan deze problematiek. 

 

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of kunnen wij je ergens mee helpen?

Van maandag tot vrijdag zijn wij bereikbaar op 070 3314640 van 08.30 tot 17.00 uur. Je kunt ons ook een e-mail sturen naar info@poeliersbond.nl

Informatieplicht energiebesparing

De Informatieplicht Energiebesparing is een uitbreiding van de Wet milieubeheer. Daarin is vastgelegd dat bedrijven vanaf een bepaalde mate van energieverbruik maatregelen moeten nemen om energie te besparen. Vanaf 1 juli 2019 zijn zij ook verplicht om de genomen maatregelen te rapporteren. Dat is de Informatieplicht Energiebesparing. Vanaf 1 juli 2023 start de nieuwe ronde. 

Meer informatie

Subsidies

Wil je aan de slag met energiebesparing en weten of je subsidie krijgt? Er zijn verschillende regelingen beschikbaar. Bekijk hier de opties. 

Welke subsidies zijn er?

Duurzaam Energie Besparen

Het online programma Duurzaam Energie Besparen (DEB) is ontwikkeld voor jou als ondernemer om inzicht te geven in waar jij op energie kunt besparen. Met deze digitale bespaarassistent krijg je praktische hulmiddelen om energie- en daarmee geld -te besparen.

Ga hier naar de digitale bespaarassistent

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) is een heffing op elektriciteit en gas. ODE zit verwerkt in je energietarieven. Je betaalt de heffing dus per kWh stroom en per m3 gas die je verbruikt. Hoe meer je verbruikt, hoe meer ODE je betaalt. De overheid heeft ODE ingevoerd om ervoor te zorgen dat mensen zo zuinig mogelijk met energie omgaan. En om de productie van duurzame energie te bekostigen.

Meer informatie