KNS en Poeliersbond uiten zorgen bij minister over controle op biologische producten

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Poeliersbond hebben gezamenlijk met andere ambachtelijke branches zorgen geuit bij minister Staghouwer van LNV over de doorvoering van de Europese Biologische Verordening 2018/848. SKAL Biocontrole heeft aangegeven vanaf maart toezicht te gaan houden op deze verordening. Slagers en poeliers zijn ambachtelijke bedrijven in de fooddetailhandel die onverpakte levensmiddelen verkopen. Een deel van deze specialisten heeft een deelassortiment biologisch of voeren een volledig biologisch assortiment.

De zorgen betreffen de administratieve en financiële lasten van de controles voor de ondernemers. Hierdoor stagneert de toename van het biologische assortiment bij ambachtelijke bedrijven. Dit terwijl het verder verduurzamen van het assortiment bij de ondernemers speerpunten zijn in het beleid van de branches. Dit sluit ook aan op de Europese Farm-to-Fork strategie die de doelstelling kent om in 2030 25% van het landbouwareaal biologisch te laten zijn.

De minister wordt opgeroepen met de brancheorganisaties in gesprek te gaan over deze problematiek en gevraagd is om de controle op de biologische verordening on-hold te zetten tot een geschikte oplossing is gevonden.